Fire Foods, compania britanica din Lincolnshire care a obtinut
noul soi de ardei iute a lansat deja un sos picant, numit Infinity
Chilli Sauce, la pretul de 6,50 lire sterline pentru o sticla, sos
pe care l-a caracterizat drept „o veritabila arma” in bucatarie. Ca
sa puteti face o comparatie cu un ardei iute clasic, trebuie spus
ca acesta din urma are o iutime de 2.500-5.000 unitati pe scala
Scoville, astfel ca trebuie sa cantariti bine decizia de a cumpara
sosul celor de Fire Foods.
Scala Scoville a fost inventata de savantul Wilbur L. Scoville
pentru a putea calcula iutime diferitelor soiuri de plante si a
sosurilor obtinute din acestea. In mare, modul de calculare a
iutimii prevede diluare concentratiei respectivei plante cu o
solutie ce are la baza un mix de uleiuri, alcool si apa. Procesul
de diluare este repetat pana in momentul in care limba umana nu mai
poate distinge gustul iute. In cazul ardeiului Infinity, a fost
nevoie 1.116.182 diluari succesive.
Sursa: TheRegister